10-clanok

Motivácia ako základ

Ciele, ktoré nás posúvajú vpred

Prvoradé je stanoviť si ciele. Keď si stanovíte dosiahnuteľné ciele, urobíte obrovský krok dopredu. Vždy si napíšte na papier (do mobilu) viacero cieľov, nie iba jeden. Už mnohokrát som počul vetu: ,,Mám sen, budem sa snažiť ho dosiahnuť“. Sny sú niečo, čo vzdialene chcete. Rozdiel medzi snom a cieľom je ten, že cieľ je jasný a máte ho niekde napísaný a robíte postupné kroky k jeho dosiahnutiu. Už tieto konkrétne kroky Vás posúvajú dopredu a sú dôležité. Cesta k cieľu je takisto dôležitá ako samotný cieľ.

Ciele si môžeme rozdeliť na dlhodobé a dosiahnuteľné v krátkom čase.

Pozrime sa na krátkodobý cieľ: Schudnem 5 kíl. Cesta k chudnutiu začína v kuchyni, resp. už v nákupnom vozíku. K tomuto cieľu si rozpíšem potraviny, ktoré budem kupovať a jedlá, ktoré budem jesť. Potom si vytvorím tréningový plán na cvičenie. Každý týždeň si napíšem poznámku, akú mám váhu a či pozorujem zmeny na tele. To sa týka hlavného cieľa, navyše si však napíšem aj: ,,Zlepšila sa mi kondícia. Stravujem sa zdravšie a začalo mi to chutiť viac ako nezdravé jedlá“. Jednotlivé kroky Vás vždy posunú vpred aj v iných oblastiach. Tým, že sa snažíte dosiahnuť jeden hlavný cieľ, dosiahnete mnoho ďalších mét.

Dlhodobý cieľ v oblasti športu môže byť napríklad tento: Naučím sa plné zhyby so širokým úchopom. Pri tomto cieli sa na konci dopracujem nielen ku zhybom. Budem musieť mať pevné ramená, vypracovať si poriadne svaly chrbta, posilniť stred tela (core) a popri tom sa ešte aj celkovo zväčším a zmohutniem. Postupné kroky za týmto cieľom spočívajú v pravidelnom poctivom tréningu, úprave životosprávy a vo vašej mysli. Musíte veriť sami sebe a dosiahnete veľa.

Prečo je dobré motivovať sa k športovým cieľom? Okrem novonadobudnutej sily a lepšieho zdravia nám pomôžu posunúť sa aj v osobných a pracovných oblastiach. Napríklad keď sa z tenkého chlapca po 2 rokoch cvičenia stane muž, na ktorom už vidno pekne vyrysované svaly, môže mu to pomôcť pri spoznávaní nového dievčaťa, a aj pri pracovnom pohovore na dobre platené miesto.

Predstavte si chudšieho muža po skončení školy ako nastúpi do priemerne platenej roboty (hovorme mu Janko), a po prvom mesiaci sa rozhodne napísať si ťažké, avšak dosiahnuteľné ciele. 1. Nabrať svalovú hmotu a zvýšiť silu. 2. Nájsť si lepšie platenú robotu. Ďalší deň osloví trénera, ktorý sa mu pozdával a dohodne si tréningy. Počas prvých mesiacov ako trénuje, navštívil Janko dva pohovory, avšak pohorel pri osobnom stretnutí, pretože mal málo sebavedomia a nevedel sa presadiť, hoci znalosti má nadpriemerné. Pol roka od prvého tréningu Janko pozoruje zmeny. V zrkadle už vidí viac muža ako teenegera. S novonadobudnutým sebavedomím sa Janko zúčastní ďalšieho pohovoru, a tentokrát je úspešný. Vďaka väčšiemu sebavedomiu dokázal predviesť svoje znalosti pri osobnom pohovore. Tu vidíte, ako spolu niektoré ciele navzájom súvisia. Väčšinou cvičenie a správny vplyv okolia dokážu zdvihnúť Vaše sebavedomie a pomôcť Vám.

Vždy si stanovte dosiahnuteľné ciele. Nedosiahnutie určitého cieľa by mohlo niekoho totálne odradiť od mnohých ďalších iných úspechov v živote.

Prepájajte svoje športové ciele s osobnými a pracovnými. Úspech v jednej oblasti Vám pomôže aj v iných oblastiach. Uveríte tomu len, ak to naozaj vyskúšate a nevzdáte to po jednom mesiaci 😉

Pokiaľ máte problém stanoviť si dosiahnuteľné ciele, napíšte mi mail alebo správu cez funpage a rád Vám pomôžem odpoveďou. Nemusíte si hneď niečo platiť, uvidíte aká bude naša komunikácia. Verím v pomoc druhým aj nezištne.

Ak sa vám článok páčil, budem rád ak ho podporíte lajkom alebo zdieľaním. Ďakujem.

About The Author

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Solve : *
7 × 5 =


Návrat hore