5-clanok

Fajčenie

Fajčenie a vplyv na cvičenie

Všetci vieme, že fajčenie vo všeobecnosti je zlé. Zapríčiňuje zlý prietok krvi, čo samo o sebe spôsobuje rôzne zdravotné problémy a choroby, vyvoláva rakovinu a prináša mnoho ďalších ťažkostí.

Najprv poviem čo to k samotnému fajčeniu a ako s ním prestať alebo ho obmedziť.

Nikotín, ktorý je obsiahnutý v cigaretách, je návykovejší ako heroín. Môžete teda hádať, prečo je ťažké prestať fajčiť. Vďaka fajčeniu cítite rôzne stimulácie. Pred jedlom prestanete cítiť hlad a po ňom zabráni ospalosti. Tieto účinky spôsobuje nikotín tým, ako pôsobí na hladinu hormónov nadobličiek, krvného cukru a na mozgové neurotransmitery.

Som si dosť istý, že pokiaľ fajčíte, už ste s tým niekedy skúsili prestať. Mark Twain vraj raz povedal: ,,Prestať fajčiť je ľahké. Urobil som to stovky ráz.“ Skoncovať s fajčením je o pevnej vôli, ale veľmi tomu pomôže strava a jej časové rozloženie počas dňa.

Dôležité je, aby ste pri fajčení nepríjmali žiadne ďalšie stimulačné potraviny a látky, ako je napríklad: káva, čaj, čokoláda alebo cukor. Musíte jesť hlavne sacharidy s pomalým uvoľňovaním spolu s potravinami bohatými na bielkoviny.

Ďalej prerušte návyky, kedy si idete zapáliť. Napríklad tieto: po zobudení, po jedle, pri káve, s kolegami, pri víne/pive večer, pred spaním a po sexe. Postupne sa snažte každý týždeň prerušiť jeden z týchto návykov, až s ním časom úplne skoncujete. Príklad: od zajtra už si nezapáľte po zobudení. Najprv raňajky ( v ebooku 7 účinných rád ako schudnúť a žiť zdravšie máte rady, ako majú vyzerať raňajky), a potom až robte činnosti tak, ako predtým. Ak to zvládnete, o 2 týždne si nezapáľte pri káve a tak ďalej.

Teraz prejdem k téme fajčenie a vplyv na tréning. Fajčenie zužuje cievy a zhoršuje dýchanie. Zúžené cievy sú katastrofou pokiaľ chcete cvičiť naplno. Okrem toho, že kvôli fajčeniu budete mať horšiu kondičku a nevydržíte cvičiť dlho, a v takom tempe ako by ste chceli a potrebovali, môžu sa vyskytnúť aj problémy so svalovými kontrakciami. Keď máte kvôli zúžením cievam problém s cirkuláciou krvi, ktorá okrem živín rozváža po Vašom tele aj kyslík, nemôžete čakať, že určitý sval pôjde naplno. Je možné, že okrem nekvalitného tréningu, budete mať aj omnoho viac svalových kŕčov ako by ste normálne mali.

A nie je tu problém len zo svalmi, ktoré práve precvičujete, ale zo všetkými svalmi vo Vašom tele. Áno, mužský čitatelia, aj s tým svalom, ktorý je pre Vás pýchou. Predstavte si, že sa Vám raz kvôli nedokrveniu nenapne, vtedy by ste si už vedeli predstaviť život bez cigariet? Myslím si, že áno. Na cigaretových krabičkách by mali byť obrázky zvednutého …. (však vy viete). To by možno aj niekeho skutočne odradilo a nie nejaká operácia pľúc.

Viac krát som si už všimol, ako si fajčiari pred cvičením dávajú arginin alebo iný doplnok na roztiahnutie ciev. Prišlo mi to smutné aj vtipné zároveň. Milí fajčiari, pokiaľ celé dni máte cigaretu v ruke, tak vám par tabletiek pred tréningom nepomôže. Pomôže Vám práve ten tréning a následné obmedzenie cigariet. A ešte k tomu, účinky argininu nie sú sto percentne potvrdené.

Pre fajčiarov, ktorý chcú cvičiť mám tieto odporúčania (samozrejme navyše k tým vyššie uvedením). Nefajčite dve hodiny pred a po tréningu minimálne. Po vyfajčení cigarety máte najviac zúžené cievy a rýchle zvýšenie srdcovej frekvencie so zúženými cievami Vám môže spôsobiť infarkt. Toto odporúčanie platí nie len pre tréningy v posilkách, ale všeobecne pre fyzickú zátaž. Napríklad v zime, keď si pred odhŕňaním snehu dáte cigaretu, máte tiež zvýšené riziko cievnej príhody.

Okrem upravenia stravy a vynechávania návykov spojených s cigaretou, je tu ešte jedna pomôcka. VAŠE CIELE, a aspoň jedna osoba, pre ktorú by ste chceli žiť čo najdlhšie a v zdraví. Stanovte si ciele: kde chcete byť o niekoľko rokov, s kým chcete byť, čo chcete mať, ako by ste chceli vyzerať a hlavne, ako by ste sa chceli cítiť.

Začnite robiť niečo pre svoje zdravie, keď máte ešte silu sa dvíhať. Začnite cvičiť, aby ste žili dlhšie pre tých, ktorých by Váš zhoršení zdravotný stav hlboko ranil. Začnite teraz. Keď neviete ako, pýtajte sa.

Ak sa vám článok páčil, budem rád ak ho podporíte lajkom alebo zdieľaním. Ďakujem.

About The Author

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Solve : *
10 ⁄ 5 =


Návrat hore