12-clanok

Desiata

Nie je len pre školákov

Každé jedlo počas dňa má význam, a desiata nie je žiadna výnimka. Často sa však stretávam s ľuďmi, ktorí desiatu zanedbávajú. Najčastejšou výhovorkou je dobrá známa veta: „Nemám čas.“ Opakujem sa: „Pokiaľ nemáte čas na svoje telo, tak máte zle nastavené priority.“

Mnoho ľudí siaha doobeda hlavne po kofeínových nápojoch, sladkostiach a iných energetických posilňovačoch. Tým nechcem povedať, že nemôžete piť kávu. Samozrejme môžete, len si ju nezamieňajte sa desiatu. Plánovaná plnohodnotná desiata je totiž lepšia, ako energetický nápoj.

Desiata by mala obsahovať všetky makroživiny. Jedlá si voľte ľahšie, aby ste si nezaťažili tráviaci systém pred obedom. Uvediem niekoľko príkladov na rýchlu desiatu:

  • celozrnné pečivo s arašidovým maslom a latté
  • hummus, pita a strúhaná mrkva
  • kuracie soté so zeleninou a ryžou – polovičná porcia
  • ovsené vločky s mliekom a orieškami
  • ovocie s jogurtom, orieškami a semiačkami.

Toto je len zopár jednoduchých príkladov jedál. Variácií je omnoho viac, treba len dodržať veľkosť porcie a zvoliť zdravé suroviny. Pokiaľ patríte k tým, ktorý majú na desiatu napríklad jablko, tak vám tlieskam. Je to veľký rozdiel oproti tomu nejesť nič, alebo si dať kávu s cukrom. Ak, ale chcete svojmu telu dopriať viac, zvážte rozšírenie vašej desiaty.

12-clanok-2

Na záver sa vrátim k súvislosti podnadpisu. Ako školáci ste dostávali desiatu, niekedy to predstavovalo naraz raňajky aj desiatu, ale vždy to bolo dostatok jedla dokým príde čas obeda. Prečo ste s tým naraz skoncovali? Ešte ako 18 ročný na strednej ste zjedli doobeda 6 obložených rožkov a zrazu ako 19 ročný v práci si už len dáte kávu. To, že prejdete zo školy do práce neznamená, že vaše telo už nepotrebuje toľko jesť. Mnoho ľudí po škole robí túto chybu v domnienke, že desiata je len pre školákov. Verím, že mnohí z vás znovu zaradíte desiatu do svojho denného jedálnička a posuniete sa tak vpred.

Ak sa vám článok páčil, budem rád ak ho podporíte lajkom alebo zdieľaním. Ďakujem.

About The Author

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Solve : *
25 ⁄ 5 =


Návrat hore