15-clanok

5 zmien, ktoré ti pomôžu schudnúť a žiť zdravšie

1. Konzumuj potraviny v prirodzenom stave.

To znamená, snaž sa vyberať si plnohodnotné, čo najmenej priemyselne spracované potraviny. Napríklad: pomaranč namiesto kupovaného džúsu, banány namiesto energetických tyčiniek, celozrnné pečivo namiesto bieleho, pečené zemiaky namiesto hranoliek, jahody namiesto bonbónov a tak ďalej.

2. Pridaj do tréningu švihadlo.

V prvom rade začni cvičiť. Keď už cvičíš a máš svoj tréningový plán, pridaj doňho skákanie cez švihadlo. Na začiatok stačí, ak ku každému tréningovému splitu pridáš 30 sekúnd skákania na švihadle. Prípadne stačí aj jumpingjack. Takýmto zvýšením zaťaženia zefektívniš svoj doterajší tréning.

3. Pi čerstvé ovocné a zeleninové šťavy.

Počas bežného dňa vypi 2 až 3 šťavy z čerstvej zeleniny a ovocia. Kombinuj hlavne: mrkvu a jablko; mrkvu a špenát; uhorku, cviklu a mrkvu; pomaranč a grep. Citrusovú šťavu si zrieď s vodou v pomere 1 ku 1. Ostatné šťavy nerieď. Šťavy treba vypiť do 20 minút od urobenia, aby si z nich prijal/a dôležité enzýmy.

Zopár receptov (pomer je pre jednu osobu) zeleninu očisti a umy a odšťav v odšťavovači. Pi iba čerstvú šťavu, dužinu nekonzumuj:

Zeleninová (1)HmotnosťZeleninová (2)HmotnosťZeleninová (3)Hmotnosť
Mrkva300 gMrkva210 gMrkva300 g
Repa90 gZeler120 gŠpenát180 g
Uhorka90 gPetržlen60 g
Špenát90 g– 

4. Ráno začni vodou.

Určite ráno na lačno nepi nič s cukrom. Príjem cukru hneď z rána by totiž ukončil prirodzenú detoxikáciu tela, ktorá prebiehala počas noci. Počkaj čo najdlhšie po zobudení. Aspoň hodinu, ak je to možné.

5. Jedz rozmanitú a pestrú stravu.

Jedz potraviny zo všetkých potravinových skupín. Čiže: mliečne výrobky, ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a strukoviny, mäso, tuky a cukry.
cenník
Na záver pridám ešte jednu bonusovú radu: Do jedálničku zaraď aspoň 90 % zdraviu prospešných potravín a zvyšných 10 % potravín (alebo menej), môžu byť tie s nižšou nutričnou hodnotou. Platí totiž taká nepísaná poučka, ak ješ často zdravo, a občas si dopraješ nezdravé jedlo, skoro nič s tým nepokazíš. Tak isto, ak ješ nezdravé jedlá, a občas si dáš šalát, tak ti to nepomôže. Preto sa snaž čo najviac, aby väčšina tvojej stravy bola zdravá a vyvážená. A potom sa aj ten jeden kopček zmrzliny stratí 😉

Ak sa vám článok páčil, budem rád ak ho podporíte lajkom alebo zdieľaním. Ďakujem.

Chceš začať cvičiť pod dohľadom osobného trénera?

Pozri si cenník a vyber si tréningový plán

About The Author

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Solve : *
26 + 25 =


Návrat hore